PSICOEDUCACIÓ DAVANT LA PANDÈMIA

Arran de la situació excepcional davant la pandèmia de la Covid-19, la majoria de la població ha experimentat un nivell de malestar difícil de gestionar. Les circumstàncies generades per la pandèmia han posat de manifest la capacitat d’adaptació, les eines de gestió emocional, entre d’altres. Moltes persones han patit símptomes de depressió, ansietat (inquietud, agitació interior), de temor o de pànic; fins al punt de sentir manca de control de la situació.

A continuació s’exposen una sèrie d’orientacions que, malgrat que en cap cas substitueixen un procés psicoterapèutic, ens poden ser d’utilitat davant d’una situació d’estrès:

1. La por, com més s’evita més creix. La por és una emoció bàsica que s’activa i ens permet estar alerta davant d’una situació que percebem com a amenaçant. Sovint evitem sentir por per tal de no patir els símptomes físics que se’n deriven (acceleració del ritme cardíac, suor, sequedat de boca…); però sovint evitar allò que ens faci por únicament contribueix a fer que la por creixi més. En aquest sentit, i per afrontar la por, cal exposar-se amb responsabilitat i amb les mesures de seguretat justes i pertinents.

2. Evitar tant la sobreinformaciócom la desinformació. L’excés d’informació ens duu a generar dubtes sense resposta i, per tant, a desconfiar. És important cenyir-se a fonts d’informació fiables (preferiblement premsa escrita) i fer-ne un ús prudent. Tant la sobreinformaciócom caure en la desinformació de forma deliberada (evitant estar informat) pot desencadenar un quadre d’ansietat.

3.Evitar parlar-ne tot el dia: el pànic genera més pànic.

4. Evitar l’excés de control: l’excés de control ens duu al descontrol. Tenir un control just i adequat genera sensació de seguretat; però sovint, l’excessiva necessitat de control pot acabar desenvolupant un quadre d’ansietat, per la mateixa por de perdre’l.

5. Evitar anar al metge de forma reiterada, o dur a terme comprovacions de forma obsessiva: dedicar l’atenció constant a la simptomatologia covid i a l’autoobservació de forma compulsiva (de febre, tos, mucositat, etc.) pot acabar generant una hipocondria.

Tenir por és quelcom natural i saludable. La por (i els neurotransmissors que es posen en marxa davant d’aquesta emoció) ens permet tenir una actitud d’alerta davant de qualsevol situació o element extern que identifiquem com a perillós o amenaçant; i per tant, ens permet actuar de forma protectora. Cal acceptar que la por forma part de la salut, així com que el futur és incert. Davant la situació de pandèmia generada per la Covid-19, assumir el risc de poder ser contagiat malgrat tenir una actitud protectora i responsable amb les mesures encomanades, significa acceptar la por. I acceptar-la i poder tenir un estil de vida funcional i saludable és créixer.

Altres orientacions que poden promoure un major sentiment de benestar global, traslladables a qualsevol malestar psíquic:

• Escriure és una eina terapèutica per a posar fora les ansietats i les pors amb les quals convivim.

• Tenir una rutina de meditació, ioga o qualsevol altra activitat que tingui a veure amb el control de la respiració i el pensament.

•  Fer esport és el millor antiviral. Les ansietats i les emocions, en general, s’alliberen per la via motriu!

De la mateixa manera que si patim tos, febre, o qualsevol altre símptoma covid aniríem al metge; des d’ (  espai) orientem que davant símptomes ansiosos o obsessius es consulti un professional psicòleg.

Núria Casanovas – Psicòloga Clínica i Psicoterapeuta