RECONNECTAR

Quan el calendari marca l’1 de setembre les nostres sensacions i pensaments canvien respecte al 31 d’agost. És difícil d’explicar però el cos i la ment es comencen a desprendre del que comporta estar de vacances i es preparen per al que serà un altre curs ple de vivències, dedicació, esforç, compromís i responsabilitat; tot i que, en el cas dels infants i adolescents, encara els hi queda mig mes sense obligacions.
Aquest any existeix una diferència respecte al començament dels cursos anteriors, i és que sembla que les vacances pels infants i adolescents han estat més llargues, pel fet de no haver trepitjat un centre escolar des del març. Es diu ràpidament però d’això ja en fa uns sis mesos. És aquest aspecte un dels que més angoixa a moltes famílies i professionals, ja que sembla lògic pensar que la tornada a la rutina costarà més de l’habitual.
No obstant això, els éssers humans tenim la capacitat innata d’adaptar-nos a tot el que ens trobem pel camí. Som capaços de viure experiències i situacions noves que ens poden afectar tan positivament com negativament, però les analitzem, les acceptem i les afrontem, a vegades, fins i tot, de forma inconscient. Això no vol dir que no ens costi ni que no ens hàgim d’esforçar. Però res fa pensar que aquest curs no estarem capacitats per fer el mateix.
Després del període de descans toca tornar a arrancar, com cada any. Continuar amb els estudis, amb la responsabilitat, amb els horaris, amb els amics, amb l’esport, amb l’art, amb les passions, amb l’entreteniment, amb la família, amb els referents, amb el creixement, amb l’aprenentatge i amb el coneixement, aspectes rellevants que marquen la nostra rutina. Una rutina que sembla que aquest any serà diferent i que podrà experimentar canvis inesperats en qualsevol moment. Canvis als quals ens haurem d’adaptar.
No cal patir, estem preparats i preparades. Davant els canvis és primordial parar, valorar-los, tenir en compte les alternatives i actuar. Aquest any cal afrontar el curs amb molta comunicació, deixant molt clar als infants i adolescents quina és la situació i els condicionants que hi poden haver, ajudant-los a aprendre les noves normes, les noves causes i les noves conseqüències dels seus actes, oferint suport sempre que hi hagi una angoixa o una preocupació, escoltant el que ens volen dir i resolent tots els seus dubtes, fomentant una bona organització que es basi en les responsabilitats i en els moments de desconnexió i, per sobre de tot, guiant-los en el camí de l’aprenentatge que, en bona part, depèn de tots els agents implicats en les seves vides.
La salut és primordial i la responsabilitat és de tots. La covid-19 no ens atura, és el moment de reconnectar!

Sara Cidad – Neuropsicòloga